Bestämt och bokat

Igår hade jag möte med min fina vän som i vår ska gifta sig. NU är allt bokat och bestämt om hur den ska se ut. Helt olika från vad som bestämts först, men jag är säker på att detta blir till det bättre :) Längtar redan till maj kan jag lova!
♥ Känner mig lyckligt lottad att få komma att delta på er dag och att få äran att göra er tårta. ♥




Bilderna har ingenting med inlägget att göra, ville bara läska er lite ;)


Fyra blev Tre...

I lördags hade jag fyra stycken gröna rosor jag skulle använt till tårtan. Men i sista sekund fick jag ta en liten röd istället(vilket iofs blev en härlig avbrytare tycker jag) - för jag tappade den fjärde rosen i bänken och då gick den i flertalet bitar!! Nackdelen med SProsor...




Har detta hänt någon annan? Och vad har ni tappat? ;)


Övning ger färdighet

Nästa helgs beställning innebär att ajg behöver öva lite, så när morbror med kort varsel ville ha ett par cupcakes till kvällens middagsbjudning han skulle på - då ställer jag självklart upp och tar tillfället i akt att öva lite ;)  



Hälften är vaniljcupcakes och hälften är nougatcupcakes, alla är toppade med Whipped Cream Cheese Frosting.




Födelsedagstårta

För tre dagar sen fick jag fråga om att göra en födelsedagstårta till min svärmors arbetskamrat Helen. Självklart tackar jag inte nej(även om det var i sista minut). Hon ville ha en vit tårta, vilket jag först inte kunde göra då jag inte hade någon vit SP hemma... MEN så hittade jag ett paket vit dekorfondant.
Måste säga att det var mycket lättare att täcka en tårta med det än SP. :)





Tårtan innehåller;
Naturella bottnar med chokladganache i nedre lagret samt skivade jordgubbar och vaniljkräm i det övre lagret.
Den är spacklad med grädde, täckt med dekorfondant och dekorationerna är gjorda i sp.







Recept

Jag tänker inte ta åt mig äran för receptet jag använde när jag bakade Chokladwhoopie Pies härromdagen. Jag har nämligen "stulit" recepten från Lisa, som har bloggen SOCKERRUS.  :)


Men för att underlätta för er, så skriver jag receptet här:


CHOKLADWHOOPIE PIES
100g rumsvarmt smör
1 1/4dl socker
1 rumsvarmt ägg
3dl mjöl
2tsk bakpulver
1/2dl kakao
1/2tsk vaniljpulver
1tsk salt
1 1/2dl mjölk

*Vispa smör och socker fluffigt, så det blir som en kräm. Tillsätt ägget och rör tills allt är väl blandat.
*Rör ner alla torrvaror och blanda väl.
* Tillsätt sist mjölken och blanda väl, MEN EJ FÖR MYCKET. Smeten ska ej bli rinnig.

*Häll smeten i en spritspåse med runt tyll och spritsa ut små klickar på en bakplåtspappersklädd plåt. Lite större än en femkrona. (Jag fick använda två plåtar, 20st på varje)
*Grädda kakorna i 175° i nedre delen av ugnen nära mitten i ca 8-10min. Kakorna ska ej få färg i kanterna utan vara fluffiga och mjuka innuti.



WHIPPED CREAM CHEESE FROSTING
300g cream cheese
3dl grädde
0,5-1tsk vaniljpulver
2-3dl florsocker(3dl eller mer om den ska spritsas)

*Vispa grädden i en skål.
*Blanda resten av ingredienserna i en annan och vänd ner i grädden.
*Vispa ihop allt så det blir fluffigt.
*Om den är lös i koncistensen så kan man låta den stå i kylen ett tag.


Så här såg det ut när jag fyllde mina whoopies

 



STORT TACK!

Det betyder något enormt mycket för mig att få ett sånt stort stöd från er mina fina läsare!
♥ STORT TACK TILL ER ALLIHOPA!



Än så länge har jag inga större nyheter angående min lokal, mer än att till en början kommer jag endast använda bageridelen. Förhoppningsvis kommer jag kunna utveckla detta till försäljning på plats i butiksdelen, men i dagsläget finns inte tid eller ekonomi till detta. Samt att jag kommer dela lokalen med en person till.

Jag har mitt arbete som städare och kommer ha kvar det tills jag har regelbundna beställningar, en stabil kundkrets och känner att ekonomin är redo för att livnära mig på mitt företag(det tar tid att bygga upp ett företag och det är tycker jag är helt i sin rätt). Så tillsvidare har jag två arbeten :)


 


Vackra kakfat

Igår köpte jag ett nytt kakfat. Ett kakfat ingen annan har för att det min(håll i er nu!) sambos kusins fru som gör dom hemma :)
Hon tar alltså enstaka fat, skålar och koppar - sätter ihop dom och så vóla! Ett vackert och unikt kakfat!

Har inte hunnit baka nåt gott att ställa upp på fatet, så ni får föreställa er med lite Ahlgrens bilar och tomma formar ;) haha
Sen MÅSTE jag ju samtidigt visa den otroligt perfekta planschen för mig, direkt från London kommer den och ska sättas upp i mitt kök. TACK finaste morbrorJ och kusinernaV&J för den fina! ♥



För att köpa ett egengjort och vackert kakfat, kontakta henne på isfors@wnet.se
Och för att se fler av hennes konstverk, gå in på facebook och sök på ELIN ISFORS så kan ni kolla i det fotoalbum som heter "Kakfat" på hennes profil.  


Whoopie Pies

Det har tyvärr blivit lite bloggtorka här, pga bristen på bakning här hemma. Jag blev ju förra helgen magsjuk och det har tagit hårt på krafterna och energin. Så nu när jag är tillbaka på jobbet igen(jobbar natt denna vecka) går mest energi åt det.
Sen är det ju det gamla vanliga här i livet också :) barn, sambo, hushållet, hemmet, matlagningen...


MEN IDAG FANN JAG BÅDE ENERGI, TID OCH GLÄDJE - Så det fick bli Whoopie Pies för första gången.
MUMMA! MUMMA! MUMMA!

Chokladwhoopie pies med whipped cream cheese frosting innuti




 


Egen lokal

Ville bara, mitt i sjukstugans tristess, berätta den otroligt härliga och glada nyheten för mina trogna läsare här:


JAG HAR FÅTT LOKAL.
Från och med första april ska jag och MJ(Som jag har allt att tacka för) in där och börja måla lite, köpa in material och få den godkänd.



Behöver jag ens säga hur lycklig jag är och hur bra det känns att äntligen få ett "eget" ställe att göra mina bakverk i? Lovely ♥



Fisketårta till Robin

Min svåger har idag kalas, men jag får stanna hemma pga magsjukan som flög på mig igårkväll.... Tur att jag gjorde tårtan igår på dagen! :)
Eftersom att han älskar fiske, fick tårtan bli lite fiskeinspirerad. Blev tredje gången jag modellerar en gubbe och jag lär mig någonting nytt varje gång. Tycker det är svårast att gå den propotionelig, både kroppsmässigt men även till resten av tårtan.... Kan hålla med om att det ser mer ut som en liten vattenpöl han fiskar i, men det gör tårtan lite mer charmig bara! :)  



Gubben föreställer självklart min svåger när han ligger och vilar i väntan på napp, men solen är så stark att han bränt sig lite under ögonen och på näsan ;)

 




Tårtan innehåller naturella bottnar, fyllda med päronmousse och hemmagjord vaniljkräm. Den är spacklad med vaniljsmörkräm och täckt med marsipan.


Söndagsfika med vår&sommar i känslan

Vanilj och Jordgubbscupcakes med spritsad smörkräm uppepå.



Små röda sockerpärlor och jordgubbar fick dekorera de små godingarna :)




FLUFF

De flesta som läser bakbloggar eller är insatta i just bakning, vet vad fluff är. Men det händer att man får kommentarer om just fluff så jag tänkte att jag skulle skriva ett inlägg om vad det är och hur man gör det.

Fluff är smaksatt och uppvispad grädde. Det tar inga längre tider att smaksätta själva grädden eller att vispa upp den, men man måste vara förberedd tidigt då den behöver "vilotid" mellan de två momenten. Jag brukar oftast göra min smaksättning dagen innan jag ska använda den.

Fluff är en utmärkt bra fyllning till exempelvis tårtor och cupcakes, men går även att ha som sidekick till kladdkaka.


Du behöver:
* Vispgrädde 
* Godis

Gör så här:
* Finhacka ditt godis.
* Häll upp grädden i en kastrull och värm på den(Den får aldrig koka! Då kan man inte vispa upp den sen).
* Rör ner godiset i grädden och låt det smälta, ta lite i taget och smaka av efter önskad smak.
* När godiset har smält så låt grädden stå kallt i kyl i minst 6timmar.
* Färdigt att vispa upp. Klar att använda.



HUR MYCKET grädde vs godis som behövs är så olika beroende på vad du vill ha för smak, tjocknad på grädde och till vad det ska användas. Jag tar alltid ett par bitar godis som jag smälter ner och smakar av istället för att ta ett visst antal gram och så blir det inte som jag tänkt mig...
Ibland kan det vara svårt att få önskad smak från godiset, då man inte kan ta för mycket gelantingodis utan att det blir som en tjock massa istället. Då får man ev tillsätta smakessens eller göra två lager i en tårta med fyllningen. Du kan även färga den med ex hushållsfärg eller pastafärg.

Till en 10bitars tårta använder jag ca 3dl grädde för 1-2 lager.
Till en 15bitars tårta använder jag ca 5dl grädde för 1-2 lager.
Till 15st cupcakes använder jag ca 3-4dl grädde för att fylla.



Exempel på FLUFF och vad du behöver förutom grädde:
Jordgubbsfluff - Lösgodisbitar som ser ut som jordgubbar.

Körsbärsfluff - Lösgodisbitar som ser ut som körsbär.
Laktris & Violfluff - Hårda godiskarameller som finns i ark.
TuttiFrutti - Samma som Laktris & Viol.
Ahlgrensbilarfluff - Ahlgrensbilar
After Eightfluff - After Eight
Nougatfluff - Nougat
Geishafluff - Geishachoklad
Polkagrisfluff - Polkagrisar


Som ni ser, finns ingen begränsning på vad man kan och inte kan göra fluff av. Låt fantasin flöda :)

Vårkänslor

Jag önskar mig lite vår snart. Kanske kan den komma fortare med lite inspiration från dessa?


Till helgens CC-beställning var det först sagt att dom skulle delas upp med två olika fyllningar, men så ändrades det till samma fyllning i alla 15 cupcakes.
Jag hade dock gjort dekorationer för två olika cupcakes, så man skulle kunna skilja dom åt lättre. Trots ändringen fick de se olika ut ändå :)
 

 

Nougatcupcakes med körsbärsfluff, toppade med smörkräm och dekorerade med handjgorda blommor i Sp.

 

Jag känner iaf lite vår med dessa cupcakes. Gör ni?


RSS 2.0