Tårtbotten - Lika delar

Jag tänkte dela med mig av det recept som jag näst intill alltid använder mig av när jag gör tårtbottnar. Receptet kallas för "LIKA DELAR" just för att du använder dig av lika delar ingredienser i lika stora glas när du måttar upp ingredienserna :)
Receptet ger dig höga fina bottnar som man kan dela till 3 eller 4 bottnar, beroende på vilken tjocklek man vill ha dom.



Du behöver:
3 lika stora glas
ägg, rumsvarma
vetemjöl
potatismjöl
strösocker
bakpulver
smör
(beroende på smak på dina bottnar behöver du t.ex. vaniljpulver, kakao, citron, kokos, essens)



Steg ett

:
Knäck så många ägg du ska ha i ett glas, häll sedan upp i ett nytt glas lika mycket socker som ägg och sedan i det tredje glaset häller du upp hälften vetemjöl och hälfet potatismjöl.
(potatismjölet gör att bottnarna blir härligt luftiga)



Detta set om 4 formar är dom jag använder mig av, det är bakformar med högre kant än en vanlig springform. Därav illustrationen med tändstickorna.
Till 4-5st ägg använder jag den näst minsta formen, som är beräknad till en 15bit tårta.


Den minsta formen är som ni ser på bilden 152mm i diameter och 76mm hög(vilket alla formarna är) och den är beräknad på en 10bit tårta, då använder jag 3/4 ägg.
Den näst minsta är 203mm i diameter och beräknad 15bit tårta), då använder jag 5/6 ägg.
Den nästa största är 254mm i diameter och beräknad 25bit tårta), då använder jag 7/8 ägg.
Den största är 305mm i diameter och beräknad 30bit tårta), då använder jag 9/10 ägg.




STEG TVÅ:
Vispa äggen och socker riktigt pösigt, du kan nästan inte vispa äggen för länge. Jag gör det i minst 10-15min.


Samtidigt som äggen vispar så häll upp mjölet i en skål och tillsätt upp 2tsk bakpulver(vid färre ägg ta lite mindre bakpulver, vid fler ägg ta lite mer bakpulver). Detta vispar man sen lite med en ballongvisp för att blanda ingredienserna ordentligt och få bort eventuella mjölklumpar.

Smöra och "bröa" din bakform med smör och mjöl. Det går att "bröa" med t.ex. ströbröd, kokos eller havregryn, men jag använder mjöl just för att det ger ingen "skorpa" runt om min botten, utan den blir mjuk och fin öven på utansidan.  
 


STEG TRE:
Häll försiktigt ner mlöjblandningen i äggsmeten och VÄND ner mjölet med en slickepott. När allt är blandat brukar jag köra ett par sekunder med vispen igen eftersom att det blir lätt små mjölbubblor kvar i smeten, vilket inte är så gott att ha i botten sen.


Skjuts in i nedre delen av ugnen på 175° och grädda i ca 30-40min.
Jag är så osäker på exakt antal minuter då det kan variera enormt beroende på antal ägg, vilken ugn man har och liknande. Sen har jag alltid koll på min botten så jag kan se när den är klar. ;)
Känn efter med en sticka för säkerhets skull, den ska ju som med de flesta bakverken komma upp ur kakan torr utan smet eller smulor.




STEG FYRA:
När botten tas ut ur ugnen är den ofta lite högre i mitten än vid kanterna, vilket jag inte vill ha. Och för att då få en jämn och fin botten så gör jag så här;
Ta ut formen ur ugnen och vänd direkt ut din botten uppochner på en skärbräda och låt ligga någon minut. Lyft sen upp den och lägg den rätt igen :)

 


SMAKSÄTTNING:
Du kan självklart smaksätta dina bottnar! Och som med allt är smaken som baken = inga riktigt skrivna regler finns för vad du kan smaksätta med eller med hur mycket enligt mig. Just denna botten har jag smaksatt med jordgubbsessens. 

Citron - riv lite citronskal ner i mjölblandningen och pressa en halv citron ner i äggsmeten.
Choklad - fördela kakao med mjöl och potatismjöl så dessa tre ingredienser blir en tredjedel var i glasen bredvid äggen.
Jordgubb, champagne, laktris etc - häll några droppar av den essens du vill smaksätta med ner i äggsmeten.

Mitt tips till er är att TESTA ER FRAM. Det finns få begränsningar inom bakvärlden :)

Kommentarer
Postat av: Anette

Jättebra steg för steg beskrivning. Vart har du köpt dina formar. Jag skulle behöva ha tag på lite bättre sådana.

2012-04-10 @ 08:40:36
URL: http://anettesstabak.blogspot.com/
Postat av: Frida

Vart får man tag på sådana hela formar? Alltså inte sådana som man sätter på en kant på bottnen.

2012-04-15 @ 18:49:45
URL: http://rockabillygirl.se
Postat av: Angelica

Mina formar är köpt hos;

www.tartkonst.se



Jättehärlig butik :) kag köpte direkt ett set om fyra.

2012-04-17 @ 19:25:59
URL: http://angelicascupcakes.blogg.se/
Postat av: Sockersött

Varför har jag inte tänkt på att man kan smaksätta bottnarna?!! Tack för tipset!

2012-12-01 @ 21:48:44
URL: http://sockersott.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0