Linköping i hjärtat

Jag är ingen sportnörd. Men jag är lite patriotisk oavsett sport, när det kommer till min hemstad och land ;) Men Robin... ja han är Linköpings Hocke Club i hjärtat. Och självklart ville jag vara med och överraska honom när min vän Tina sa att hon ville ha en tårta till hans födelsedag.

Jag är nöjd. Stod med dararnde händer och på frihand ritade lejonets ansikte med ätbar färgpenna. Medan alla andra delar av lejonet är gjorda i marsipan och sugarpaste. 
Tårtan innehåller saltlaktrisfluff(Robins favoritgodis) och vaniljkräm. Den är sen spacklad med marängsmörkräm och täckt med sugarpaste.


Tårta till jobbet

Ibland måste man bara få skämma bort sina kollegor. Och det gjorde jag idag! En mumsig chokladtårta med inslag av vanilj och jordgubbar fick det bli idag. Kändes även lite kul att ge en tårta med ätbar guldfärg på. Lite fredagslyx :)

Tårtan innehåller chokladbottnar med ett lager vit chokladganache och ett lager whipped cream cheesefrosting med hackade jordgubbar. Den är sen spacklad med chokladsmörkäm och täckt med sugarpaste.


Blommorna är gjorda i flowerpaste och borstade med guldfärg.
Dekoren på sidan av tårtan är gjord i sugarpaste med ett nytt verktyg som jag bara älskar! Dessa är också borstade med guldfärg.

♦ black and white ♦


Ett mindre dessertbort

I helgen som var firades min älskade Joakims födelsedag. Dålig planering och lite olust till bakning stod bakom att det inte blev något sprakande dessertbord i ett tema eller enetlig färgskala.
Kort och kort blev det vad min sambo helst ville ha, sina favoritkakor :)


Kolakakor
Cakeballs(choklad & nutella i dom mörka och jordgubb & vanilj i dom ljusa)
Hallongrottor
Kladdkaka
Cupcakes
Tårta
Färska jordgubbar

Vaniljcupcakes, toppade med chocolate fudge frosting och hackade hasselnötter.The cake :)
Jordgubssbottnar(Lika delar receptet, smaksatt med jordgubbssaft och jordgubbsessens)
med ett lager mashmallowfluff-frosting och ett lager pollyfluff.
Spacklad med marängsmörkräm och dekorerad med kokos och färska jordgubbar.Det händer en del just nu därför har jag inte haft tid för så mycket bakning eller bloggning tyvärr. Men jag lovar att snart kommer det hända en del roliga saker!

Kan dock meddela er om att bageriet är klart och godkänt av miljökontoret! :)


Jobbtårta

Idag ska sambon på jobbmöte och ville bjuda på tårta. Speciellt när VDn kommer på besök ;)

Idag bloggar jag från mobilen, därav dåliga bilder.

Tårtan innehåller mjölkchoklad fluff och hemgjord vaniljkräm blandat med jordgubbar.
Den är sen spacklad med marängsmörkräm och täckt med sugarpaste, vilket även dekorationerna är gjorda av.


Tårtbotten - Lika delar

Jag tänkte dela med mig av det recept som jag näst intill alltid använder mig av när jag gör tårtbottnar. Receptet kallas för "LIKA DELAR" just för att du använder dig av lika delar ingredienser i lika stora glas när du måttar upp ingredienserna :)
Receptet ger dig höga fina bottnar som man kan dela till 3 eller 4 bottnar, beroende på vilken tjocklek man vill ha dom.Du behöver:
3 lika stora glas
ägg, rumsvarma
vetemjöl
potatismjöl
strösocker
bakpulver
smör
(beroende på smak på dina bottnar behöver du t.ex. vaniljpulver, kakao, citron, kokos, essens)Steg ett

:
Knäck så många ägg du ska ha i ett glas, häll sedan upp i ett nytt glas lika mycket socker som ägg och sedan i det tredje glaset häller du upp hälften vetemjöl och hälfet potatismjöl.
(potatismjölet gör att bottnarna blir härligt luftiga)Detta set om 4 formar är dom jag använder mig av, det är bakformar med högre kant än en vanlig springform. Därav illustrationen med tändstickorna.
Till 4-5st ägg använder jag den näst minsta formen, som är beräknad till en 15bit tårta.


Den minsta formen är som ni ser på bilden 152mm i diameter och 76mm hög(vilket alla formarna är) och den är beräknad på en 10bit tårta, då använder jag 3/4 ägg.
Den näst minsta är 203mm i diameter och beräknad 15bit tårta), då använder jag 5/6 ägg.
Den nästa största är 254mm i diameter och beräknad 25bit tårta), då använder jag 7/8 ägg.
Den största är 305mm i diameter och beräknad 30bit tårta), då använder jag 9/10 ägg.
STEG TVÅ:
Vispa äggen och socker riktigt pösigt, du kan nästan inte vispa äggen för länge. Jag gör det i minst 10-15min.


Samtidigt som äggen vispar så häll upp mjölet i en skål och tillsätt upp 2tsk bakpulver(vid färre ägg ta lite mindre bakpulver, vid fler ägg ta lite mer bakpulver). Detta vispar man sen lite med en ballongvisp för att blanda ingredienserna ordentligt och få bort eventuella mjölklumpar.

Smöra och "bröa" din bakform med smör och mjöl. Det går att "bröa" med t.ex. ströbröd, kokos eller havregryn, men jag använder mjöl just för att det ger ingen "skorpa" runt om min botten, utan den blir mjuk och fin öven på utansidan.  
 


STEG TRE:
Häll försiktigt ner mlöjblandningen i äggsmeten och VÄND ner mjölet med en slickepott. När allt är blandat brukar jag köra ett par sekunder med vispen igen eftersom att det blir lätt små mjölbubblor kvar i smeten, vilket inte är så gott att ha i botten sen.


Skjuts in i nedre delen av ugnen på 175° och grädda i ca 30-40min.
Jag är så osäker på exakt antal minuter då det kan variera enormt beroende på antal ägg, vilken ugn man har och liknande. Sen har jag alltid koll på min botten så jag kan se när den är klar. ;)
Känn efter med en sticka för säkerhets skull, den ska ju som med de flesta bakverken komma upp ur kakan torr utan smet eller smulor.
STEG FYRA:
När botten tas ut ur ugnen är den ofta lite högre i mitten än vid kanterna, vilket jag inte vill ha. Och för att då få en jämn och fin botten så gör jag så här;
Ta ut formen ur ugnen och vänd direkt ut din botten uppochner på en skärbräda och låt ligga någon minut. Lyft sen upp den och lägg den rätt igen :)

 


SMAKSÄTTNING:
Du kan självklart smaksätta dina bottnar! Och som med allt är smaken som baken = inga riktigt skrivna regler finns för vad du kan smaksätta med eller med hur mycket enligt mig. Just denna botten har jag smaksatt med jordgubbsessens. 

Citron - riv lite citronskal ner i mjölblandningen och pressa en halv citron ner i äggsmeten.
Choklad - fördela kakao med mjöl och potatismjöl så dessa tre ingredienser blir en tredjedel var i glasen bredvid äggen.
Jordgubb, champagne, laktris etc - häll några droppar av den essens du vill smaksätta med ner i äggsmeten.

Mitt tips till er är att TESTA ER FRAM. Det finns få begränsningar inom bakvärlden :)

RSS 2.0