Adventsfika



Mjuk kanelkaka
Pepparkakor
Saffransbullar
Wienernougat
Pepparkaks cheesecake
Glögg & russin
Julmust
Kaffe

 



Denna cheesecake är kanske lite omständig att göra och det går åt många skålar, MEN den mödan är så värd när man äter den. Jag kan lätt äta halva under en kväll! (Annars är jag mest den som bakar, inte äter)
Sugen? Receptet finner du lite längre ner!





Tredje gången jag gjorde bullar, så slog till på att göra saffransbullar.
Formarna är urgulliga tomteformar som jag köpte i Ullared förra året. Vita och svarta med små tomtar på.





PEPPARKAKS CHEESECAKE

 

Ca 40-50 st pepparkakor(beroende på hur tjock botten du vill ha)
100 g smör
3st ägg
2dl socker
3dl vispgrädde
200g cream cheese
2 tsk vaniljsocker

·         Finkrossa pepparkakorna och blanda med smält smör. Tryck ut pepparkaksbotten i botten av en springform.
·         Dela ägg och vispa vitan hård i en rost- och fettfri bunke.
·         Vispa grädden i en annan skål.
·         Vispa gulorna och sockret i en tredje skål.
·         Blanda cream cheese och vaniljsockret i en fjärde skål.
·         Nu blandar du den vispade grädden, gulorna & sockret och cream cheese & vaniljsockret - så att inga klumpar finns kvar.
·         Rör sen försiktigt ner äggvitorna och häll blandningen i springformen.
·         Täck formen med aluminiumfolie och ställ den i frysen i minst 5timmar.

Innan den ska ätas bör den stå i rummet i ca 30min, så den smälter lite. Lovar er en smakupplevelse utan dess like!
Och denna cheesecake går superenkelt att göra med annan kakbotten, när juletiderna är över! T.ex. Maryland cookies, digestive är ett par exempel.


Chocolate fudge frosting

Min absoluta favoritfrosting. Men det är för att jag är så löjligt förtjust i choklad :)
Den passar ju underbart med chokladcupcakes/kladdkakecupcakes, men även andra smaker då choklad är en liten kameleont och bra partner i smakdjungeln ;)


 

Ovan till vänster; Vaniljcupcakes med en after eight i.
Ovan till höger: Chokladcupcakes med vnailjkrämsfyllning.
Nedan: Choklad- och kokoscupcakes.

 





RECEPTET KOMMER HÄR 

120g mörk choklad
150g mjukt smör
160g florsocker
1,5tsk vaniljessens eller 2 tsk vaniljsocker

·         Smält chokladen över vattenbad och låt den svalna.
·         Vispa smör fluffigt.
·         Tillsätt florsocker och vanilj lite åt gången, under vispning.
·         Tillsätt chokladen och vispa frostingen slät.


Denna frosting stelnar i kylen, så om man ska lägga på t.ex sockerpärlor eller sätta fast en ros i frostingen bör detta göras innan den ställs i kylen. Positivt med detta är under sommaren, när det är varmt, så smälter inte denna frosting lika fort efter att ha stått i kylen.


Första advent

Första advent är det hos oss alla idag, men vart är snön? Kanske har några av mina läsare fått lyxen att se den första snön falla utanför sitt fönster och känna lite mer av den julkänsla som ska komma vid denna tid.
Jag är tyvärr inte en av dom som har snö, men har i helgen jobbat hårt för att få känslan ändå med pynt och bakning :)


Mer av vad som ska avnjutas under dagens adventsfika hemma hos oss kommer senare här i bloggen. Men jag kan berätta att det blir även pepparkakscheesecake och mjuk kanelkaka.
Tills dess önskar jag er en riktigt fin och mysig första advent!





Dessa godbitar är superenkla att göra och gudomligt goda kan jag lova! Och detta år har jag testat att göra dom i min chokladpralinform istället för att hälla smeten i en avlång form och dela upp dom i små fyrkanter.


 


RECEPT

Du behöver:
500g nougat
300g choklad
100-200g mandelspån(beror på hur mycket/lite man vill ha, jag har bara 100g)

Gör så här:
* Rosta mandelspånen i het och torr stekpanna, var försiktig så att de inte bränns.
* Smält nougaten över vattenbad.
* Hacka chokladen fint och låt det smälta i nougaten.
* Vänd ner de svalnade mandelnspånen.
* Klä en avlång form med bakplåtspapper och håll i smeten. Låt stelna i kyl och skär sen i mindre bitar. ALTERNATIVT använd en chokladpralinform och häll smeten i formen, låt stelna i kyl och knacka sen ut pralinerna.








Cupcakes

När jag fyllde år bjöd jag på dessa goda cupcakes. Min absoluta favoritfrosting uppepå kan jag lova!





♥ Vaniljcupcakes med en after eight innuti, toppade med chocolate fudge frosting.





Ser ni den vackra kupan som dom står i?
Min älskade man gav den till mig i present på morgonen! Nu måste jag bara komma på ett bra ställe att ha den på, så man kan titta på den om dagarna.



Ökat läsarantal

När man får lite publicitet så ramlar det in massor med fler läsare och det är alltid kul! Och för att ni inte ska bli uttråkade nu när jag inte kan baka så mycket, så varför inte köra igång en frågestund? :)



Fråga vad ni vill om mig eller mina bakverk i en kommentar under detta inlägg.








Baileysmousse

Jag hittade receptet för baileysmousse på nätet, men minns tyvärr inte vart. Dock så rekomenderar jag att man använder denna mousse som dessert i glas framför att ha den som tårtfyllning - då den är ganska lös.
Men det finns ju en lösning på allt här i världen så om man tillsätter lite gelantin ska den nog bli lite stelare och kunna användas lite bättre i en tårta.

I ett dessertglas gör den sig alldeles utmärkt tillsammans med en tesked körsbärsmarmelad och toppad med polly fluff :)




RECEPT:

BAILEYSMOUSSE
200 g mjölkchoklad
2 msk strösocker
1 ägg
1 äggula
2 cl Baileys(Jag tog lite för mycket så hade väl i ca 5cl! haha)
2 1/2 dl vispgrädde

* Smält chokladen i ett vattenbad, låt sedan svalna en stund.
* Vispa ägg, äggula och socker poröst.
* Blanda ner Baileys i grädden och vispa lätt.
* Vispa ner chokladen i äggblandningen.
* Vänd sedan ner grädden försiktigt med en slickepott.
* Fyll upp dessertglasen/tårtan och ställ i kylen.

(Receptet räckte till ett litet lager i en 15bit-tårta och 6st halva små dricksglas från IKEA.)


POLLY FLUFF:
3dl vispgrädde
ca 15-20st polly(jag använde ljusa)

* Häll upp grädden i en kastrull och värm upp.
* Dela pollysarna i mindre bitar och lägg ner i grädden.
* Rör om tills godiset har smält.
* TÄNK PÅ att grädden absolut inte får koka. Det resulterar i att du sen inte kan vispa upp den.
* Låt stå i kylen tills grädden blivit iskall, det tar minst 5timmar. Men jag gör alltid fluff dagen innan jag ska använda den för säkerhets skull.
* Vispa upp den smaksatta grädden och du har färdig fluff!

 (Receptet räckte till ett bra lager i en 15bit-tårta och 6st spritsade "kluttar" i små dricksglas från IKEA.)



Tjoho Tjohej!

Idag fick jag sms från en vän som tyckte jag borde kolla in blogg.se. På framsidan skulle tydligen någonting jag kände igen finnas ;)
Och jomenvisst. Där finns min IPhone-tårta! Gud vad kul! :)


Och TACK för alla finfina kommentarer som trillar in under det(och många andra) inlägg. Riktigt kul att få vara med på framsidan igen kan jag lova.
Någon undrade om det är jag som gjort alla bakverk på min blogg. Och YESBOX! Allt är mitt :)





Just nu har vi målare här om dagarna för att fixa sovrum och vardasgrum = ingen bakning blir gjord. Så ni får tyvärr vänta liiiiite mer på Steg-för-Steg beskrivningen på mina Cake Pops. Jag hoppas ni har överseende. Lovar att det kommer under helgen.
Och så var det efterfrågan på recept på mina fredagsmys-godingar. Det kommer med!

Tills dess så kan ni ta er en titt i GALLERIET om ni vill se mer av det jag bakat.




Cake Pops



Supger goda cake pops med smak av Vanilj & Champagne.
Doppade i smält vit choklad blandat med mjölkchoklad.
Dekorerade med smält mörk choklad och små guldpärlor.
Och en liten sidenrosett på pinnen.




Dessa cake pops är gjorda av vaniljtårtbotten som blivit över, blandat med lite philadephiaost och champagne essens. Är ni intresserade av ett Steg-för-Steg i hur jag gör och vad jag använder?



The Cake

Jag har inte bakat en tårta sen Mollys namngivningstårta, så när jag gjorde min födelsedagstårta var jag så exalterad. Dessutom så testade jag att göra någonting lite annorlunda och enligt mig, spännande. :) Inspirationen till alla löv kommer från olika bilder jag sett på olika bloggar, sidor på facebook och genom googlesökningar.

2 våningar. 2 smakkombinationer. 2 sidor av utsidan.







Innan och efter att jag borstat halva tårtan med guldfärg. 


 




Det tog sin lilla tid att göra alla små löv och sedan sätta dit dom en och en runt om hela tårtan ;) Men det var det värt. Även om det var en liten utmaning att skära i tårtan sen.
Speciellt när det är olika smakkombinationer och man hellre vill äta av den undre! haha

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

Övre tårtan, 10bitar:
Vaniljbottnar, två lager mjölkchoklad- och vitchokladfluff och ett lager körsbärsfluff med körsbärsmarmelad. 

Undre tårtan, 15bitar:
Chokladbottnar, ett lager pollyfluff och ett lager baileysmousse.

Båda tårtorna är spacklade med vaniljsmörkräm och täckta med Sugarpaste.
Bladen är gjorda i Flowerpaste.







Mitt dessertbord

Jag blev kraftigt sjuk förra veckan så det var en hel del jag inte hann med inför mitt kalas, vilket gjorde att slutresultatet av bordet inte blev som jag från början tänkt. Men jag är nöjd med det jag åstadkom ändå.

Min första tanke var ju att delta i Desserttable Contest, men läste genom reglerna där det klart och tydligt står att man inte får delta om man arbetar proffissionellt som bagare eller cateringverksamhet. Jag tror jag hamnar under den katergorin tyvärr, meeeeen det var ju lite tur eftersom att mitt bord inte alls ser ut som jag "drömde".
Hur som helst.... Temat är "WINTERFALL". Jag ville illustrera hur vintern kommer över hösten. Och kvällen innan fick jag infallet att göra en blomma som skulle symbolisera hur de vita bladen(snön) äter upp (den höstiga)knoppen i mitten. Till nästa gång jag gör något sånt ska jag göra det lite mer än kvällen innan den ska sitta på en tårta ;)
Jag hade inte så mycket tid och blev ju som sagt sjuk, men lite mörkbrunt, guld och rött kom med i bakverken iaf.

Ursäkta för allt mitt svammel, men det är härligt att baka igen. Bakar massor hela tiden och njuter verkligen av det. Och att sitta med tårtan igår var helt fantastiskt och kul! :)



Från vänster till höger:
Vaniljkakor dekorerade med marsipan.
Champagne och vanilj cake pops.
Vanilj och after eight cupcakes toppade med chocolate fudge frosting.
Tårta :)
Choklad och kokos cake pops.
Havrekakor med vit choklad.
Mashmallows och polly. 








Den finfina kupan och glasfatet, som cupcakesen står på, fick jag på morgonen av min underbara sambo och dotter. I think I'm in love.




Ja, man kan ju undra vad jag tänkte när jag bara borstade ena sidan av tårtan med guldfärg. Lite olika faktorer; Jag ville se vad som var snyggast med eller utan. Jag hade inte tillräckligt med tid. Jag hade guld pulverfärg över på en tallrik och ville inte bara kasta bort det. Det var lite för pilligt och jag var ganska seg efter att ha gjort och satt dit alla löv ;) hihihi




Jag ser hösten som mörk, röd, brun och guldig medan andra kanske ser den som grå. Men vi måste leta fram de där små guldkornen i vardagen för att kunna se hur vacker vår höst faktiskt är. Därför är färgerna på bordet;
brun, röd och guld.
Med några inslag av vitt ska det ge ett sken av att vintern ligger för vår dörr
och kommer snart ta över hösten med ett täcke av vit snö. Nu får ni föreställa er höstlöv och snö i dekorerin för det fanns inte ork till det när jag låg hemma förra veckan :/


Fredagsmys

Som guldkant på tillvaron har vi lyxat till det med att äta denna härlighet till kvällskaffet. Främsta ingrediensen är en av mina favoritdrycker, som i sig bara är underbar att avnjuta i ett glas med lite isbitar i.






♥ Baileysmousse med körsbärsmarmelads-gömma, toppat med pollyfluff och små ätbara guldpärlor ♥






Imorgon ska min fina svärmor få smaka på dom som tack för att hon passar min dotter ett par timmar. Om jag känner henne rätt, kommer dessa falla henne rätt i smaken :)







♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

TACK TACK TACK igen för alla era fina och peppande kommentarer!! Ni är underbara mina läsare och som ett litet mer tack, så kommer det en liten tävling under november för er bakfantaster.

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥


Det värmer



TACK

Tack alla ni varma, fina och underbara människor som stöttar mig!
Tack för alla uppmuntrande och stärkande kommentarer till mig!
Tack till alla er som hjälper mig upp på benen och ser till att jag fortsätter jobba för min dröm!

TACK

Det stöd jag fått med kommentarer här och på facebook, telefonsamtal och mail.... Det finns inte ord för hur glad jag blir. Det värmer något enormt mycket att få läsa era fina ord om hur ni tror på mig.

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥


RSS 2.0