Lata grahamsbullar

Rubriken avslöjar hur det kom sig att jag(som annars bara bakar sött sött sött) bakade kvällsbröd till mig och min man igårkväll!
För ja, det är inga konstigheter eller svårigheter att slänga ihop detta bröd.






♦  RECEPT  ♦

Du behöver
50g jäst
5dl ljummet vatten
25g rumsvarmt smör
1,5tsk salt
2msk honung/sirap (jag har använt ljus sirap)
250g kesella lätt (jag använde vanlig kesella)
2dl grahams mjöl
12-13dl vetemjöl

Gör så här
* Smula jästen i bunke och häll över vattnet. Rör om.
* Tillsätt smör, salt, honung/sirap, kesella och nästan allt mjöl.
* Arbeta till smidig deg och tillsätt resterande mjöl om det behövs. (En smakfråga för hur man vill ha sin deg, min deg blev ganska kladdig och då använde jag allt mjöl)
* Låt degen jäsa under duk i ca 40min.
* Platta ut degen på plåt, strö lite grahamsmjöl över och låt jäsa ytterliggare 20min under duk.
* Skär rutor i degen alternativt vänta med det tills brödet är gräddat.  
* Skjuts in i ugnen som du satt på 200-225° och grädda i mitten i 15min.

Brödet fyller en djup ugnsplåt och blir så många bitar som man själv väljer att skära upp brödet i.










Måste bara tipsa er om den godaste av marmelader jag någonsin smakat! Den kostar lite, men det är det värt.
ST. DALFOUR. Min favorit är Jordgubb och Fyra frukter.




Hela Sverige Bakar

För er som inte visste, så gick jag till slutaudition för höstens nya bakprogram på 7an - Hela Sverige Bakar. Jag blev nämligen castad av Meter TV som kontaktade mig i våras. Av 2000 sökande var vi ca 60st kvar. Och av oss skulle 12st bli utvalda att vara deltagare i tävlingen. Jag vet inget om vilka som kom med, då jag inte kom med.


Själv är jag väldigt lättad över att inte kommit med, av många faktorer började känna mer och mer att jag inte ville vara med. Hur som haver, vid slutaudition skulle man ta med sig ett bakverk man var extra stolt över. För mig fanns ingen tvekan!
Körsbärsträdet som klättrar upp på tårtställningen.




Sari och Peters bröllopstårta förra året!



Tårtan jag tog med mig till Stockholm!





Tårtornas innehåller samma fyllningar, en smakkombo som är svår att toppa!
Mörk chokladganache, mashmallowfluff frosting och hallonmousse.


Chokladcupcakes; Recept

För ett par veckor sen shoppade jag loss på Åhléns och blev kär i en bok redan vid omslaget. Och jag vet ju att man inte ska döma någon/något av dess utsida, men denna kunde jag inte motstå. Sååååå "Söta Dagar", The Hummingbird Bakery, fick följa med mig hem!
Och jag vet att jag inte är ensam om att ha låtit denna bok få följa med hem. Många av min bakblogg-polare lägger minsann upp både ena och andra bilden på bakverk jag tror mig finna i min nya bok :) Och det är ju lite tur att vi är fler som testar receptet och lägger upp på bloggarna, så vi vet vilka recept som är bra :)

Det är alltså från denna bok som jag funnit chokladcupcakes-receptet nedan. Och nej, jag har inte ändrat något i ingredienserna. Först ville jag testa hur det var genom att följa "punkt och pricka".




KAKSMET
75g osaltat smör, rumsvarmt
3dl strösocker
3 1/4dl vetemjöl
3/4dl dl kakao
1/4tsk salt
1msk bakpulver
2 ägg
2 1/2 dl standardmjölk


1. Värm ugnen till 200°C och sätt muffinsformar i muffinsplåten för 12st cupcakes.
2. Vispa ihop smör, socker, mjöl, kaka, bakpulver och salt på låg hastighet. Alla smörklumpar ska vara borta och allt är finsmuligt. (Jag hjälpte till med en slickepott lite för att få ner från kanterna och "mosa" smöret in i mjölet)
3. Vispa ägg och socker för hand.
4. Vispa ner tre fjärdedelar i smulblandningen i omgångar, tillsätt sen resten av mjölkblandningen och kör på medelhastighet tills smeten är jämn och slät. 
5. Fyll muffinsformarna till 3/4 med smet. (Detta är väldigt viktigt för annars rinner smeten med stor risk över)
6. Grädda cupcakesen i mitten av ugn i ca 15-20min.Dom ska kännas spänstiga om du trycke rpå dom och om du använder en sticka ska denna vara fri från smulor när du stuckit ner den i mitten av din cupcake.


♦♦ Underbart goda små chokladcuppisar är detta och jag kommer återanvända receptet igen :)
Min moccafrosting är rent hopkok, vilket gör det svårt att kalla det för recept. Allt är en smaksak, så jag tycker att ni ska testa er fram. Smaka av och tillsätt mer, vispa och gör den till din egen. ♦♦




MOCCAFROSTING
Philapdelhipaost 200g
Smör, rumsvarmt ca 150g
Florsocker ca 3dl
Kakao ca 5msk
Kallt kaffe ca 3msk
Vaniljpulver ca en knivsudd


Stirra inte er blinda på mängd, släng ihop det du har och smaka av. Jag lovar att du kommer göra en kanongod moccafrosting! Man kan t.ex. smälta mörk choklad och ha ner i smeten eller varför inte en skvätt baileys. Jag vispade ihop allt tillsammans, lite i taget och gjorde så tills jag var nöjd med smak och konsistens.
Våga testa ♥



Chokladcuocakes med moccafrosting

Idag har jag bakat cupcakes! Längesen senast och jag gjorde det för att jag ville och var sugen på att test nytt recept. Det var ännu längre sen jag gjorde :)


Jag är dålig på att testa nya recept, eller jag har varit dålig - på väg att bli bättre på det. Och så har jag experimenterat fram en moccafrosting. Men smart som jag är skrev jag sintr ner något alls, så har bara ett hum om hur mycket jag hade i ;)


Inga recept kommer med detta inlägg då jag skriver från mobilen nu. Men ska försöka hinna med att göra det imorgon.


Jag hoppas ni haft en härlig helg, för det har jag. Kram på er fina läsare!!


Hundra miljoner

I tisdags ringde sambon och bad om att få en tårta att ta med till jobbet dagen efter. Okej sa jag, trots att jag då skulle göra en tårta under bara några timmar. Vanligtvis så tar det ju några dagar i förberedelse och bakning ;)


Sagt och gjort. Tårtan blev klar, om än inte så perfekt som jag skulle velat. Men visst är det väl lite så, man är ganska så självkritisk. Iaf jag är det.




Tårtan innehåller hallonmousse och kokosmousse. Den är spacklad med vaniljsmörkräm och täckt med svart marsipan. Dom röda stjärnorna är gjorda i röd marsipan och de vita stjänorna och siffrorna är gjorda i vit sugarpaste. Jag har sen borstat ätbar guldfärg uppepå tårtan för lite effekt över de hundra miljonerna som företaget firade i omsättning.




Självkritisk är ju bara förnamnet hos mig och när marsipanen gick sönder lite samt att tårtan inte blev jämn och rund - ja då blev jag besviken.
Men samtidigt är jag nöjd med tanke på tidsbrist ;)



Självklart gjorde jag företagsloggan också, om en liten :)


Bröllopstårta till Anna & Alessandro

Igår gifte sig en gammal barndomsvän till mig och jag fick med lite tidsbrist äran att göra tårtan till de ca 80 st gästerna.

Tyvärr så glömde jag min kamera hemma när jag färdigställde tårtan i bageriet, så fick fota bäst jag kunde med min IPhone. Hade inte heller någon fräsig bakgrund så här kommer ett inlägg från mobilen. Men det är ju bättre än inget ;)


Tårtan innehåller vaniljbottnar, bananmousse och mörk chokladganache. Den är spacklad med marängsmörkräm och är täckt med sugarpaste. Rosorna är gjorda i flowerpaste.


Stort grattis till er, Anna och Alessandro ! Och tack för att jag fick "vara med på ett hörn" :)


RSS 2.0